14.8.2015

DIY | Kaakelimaalaus for dummies

Remontin yhteydessä myös kylpyhuone sai pientä ehostusta. Ajattelimme maalata kaakelit valkoiseksi ja muiden blogeja lukiessa ajattelin koko jutun olevan ihan piece of cake. No ei ollut. Ajattelin, että eihän tässä mitään poropeukaloita olla. Taidettiin kuitenkin olla. Jos harkitset kaakeleiden maalausta kannattaa lukaista alla olevat ohjeet läpi ennen maalaamista.

Tarvikkeet:
- Eri kokoisia teloja
- Pensseleitä
- Vaahtomuovia/keittiösieni tuputtamiseen
(sieni+pensseli saa vaikeat kohdat siististi)
- Kaakelimaalia
- Hyvää musiikkia ja rautaiset hermot

Meillä meni 4 neliön kylpyhuoneeseen..
- 3x Ronseal 0,75l kaakelimaalipurkki
- 5cm vaahtomuovitela, 10cm vaahtomuovitela ja 10cm kapea nukkatela
(pääsee putkien taakse - miljoona kertaa siistimpi kuin pensselillä) ja vaihtopäitä
- Yhteen maalikerrokseen 4h yksin maalattuna
- Pari levyä suklaata1. Irroita kaikki ylimääräinen ja puhdista kaakeleista ensin pöly ja muu vedellä. Älä käytä yleispuhdistus tai kaakelinpesuaineita, kuten kaikki blogit antavat ymmärtää. Rautakauppias kertoi, että ne jättävät  kaakeleihin likaa hylkivän pinnan jolloin maali ei pysy kaakeleissa niin hyvin.

2. Puhdista kaakelit Maalarinpesuaineella (n. 10€ rautakaupasta), joka poistaa kalvot ja muut likaa hylkivät pinnat. Myös sen kaakelinpesuaineen mikäli sen virheen olet tehnyt. Muistakin sitten puhdistaa joka ikinen nurkka todella hyvin. Säästyy monta kirosanaa.

3. Puhdista. Oletko varmasti putsannut kaakelit tarpeeksi hyvin? Puhdista nyt vielä kerran jokainen nurkka ja sauma. Vaikka luulisit pesseesi kaikki nurkat hyvin huomaat maalatessa, että jonnekkin on jäänyt likaa.

4. Teippaa maalarinteipillä kaikki kulmat ja reunat mihin ei saa mennä maalia

5. Maalaa ensin ohut kerros. (Varaudu 2-4 maalikerrokseen)

Maalaaminen for dummies:
Osta erilaisia teloja.
- Maalaa kaakeli kerrallaan pystysuunnassa
- Maalaa reunat samalla, kun maalaat reunojen viereisen kaakelin. Jos maalaat reunat vasta lopuksi tulee rumaa jälkeä
- (Seinän) Reunat tulevat siisteimmäksi kun vedät ensin pensselillä reunasta aloittaen n. 1/3 osaan kaakelia maalia. Sen jälkeen vaahtomuovitelalla saat levitettyä maalin kauniisti kaakelille.
- Nurkat ja vaikeat kohdat (putket jne) saa suht siistiksi kun maalaa ensin kohdan pensselillä ja sen jälkeen käyttää vaahtomuovia/keittiösientä ja tuputtelee maalin tasaiseksi. Kokeile myös kapeilla teloilla mennä putkien taakse.

6. Revi maalarinteipit irti heti maalauksen jälkeen. Älä vaan odota, että maali on kuivunut. Et varmaan halua repiä maalia mukana?

Välineiden pesu:
- Välineiden pesu ei onnistu vedellä. Osta uudet joka kerrosta varten tai yritä keksiä jotain millä ne saa puhtaaksi
- Älä vaan koske tärpättiin. Älä ees harkitse laittavasi välineitä tärpättiin puhdistukseen. Älä vaikka joku mies väittäisi sen toimivan. Voin sanoa, että ei toimi vaan sulattaa maalin seinistä myös välineiden kuivuttua, jos tärpättiä on jäänyt yhtään välineisiin.

7. Anna maalin kuivua vuorokausi

8. Teippaa kaikki uudestaan. Varo teipin joutumista maalatulle pinnalle. Maali varmasti lähtee teipin mukana.

9. Maalaa toinen kerros paremmin kuin ensimmäinen ja ota virheistä opiksesi.

Kun maali alkaa lohkeilemaan...
- Lopeta telalla levittäminen. Maalia irtoaa vaan isompi pala telan mukana
- Tuputtele pensselillä varovasti kohta peittoon ja jätä se rauhaan

10. Poista maalarinteipit ja anna kuivua.

11. Toista kohdat 4-7 kunnes olet tyytyväinen.

12. Viimeistele huonot kohdat ja reunat tarvittaessa pienellä siveltimellä

13. Onnittele itseäsi ja avaa suklaalevy.

Miten se maali sitten pysyi kaakeleissa? Vuoden käytön jälkeen todella hyvin. Ensimmäisenä kuukautena lähti pieni pala irti suihkun vierestä, mutta muuten ei mitään. Ensimmäisten kuukausien jälkeen ei ole irronnut enään mitään. Huolellinen puhdistus ennen maalausta on kaiken a ja o.

Miten teidän kaakelien maalaus on sujunut? Kommenttiboksiin voi kertoa lisää kokemuksia ja vinkkejä miten ei missään nimessä kannata tehdä. Myös toimivat vinkit otetaan vastaan.

Kokemuksia 2 vuoden jälkeen; maali on pysynyt hyvin. Ne mitä irtoili niin irtoili heti ja sen jälkeen ei ole lähtenyt paitsi ihan suihkun alanurkasta alle kämmenen kokoinen pala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti